Skip to main content

Alt du bør vide om rosévin – 10 gode facts

Har du styr på alt der er værd at vide om rosévin? Hvis du er i tvivl, så læs med her. Vi har 10 gode facts om rosévin, det er ikke sikkert du kender dem alle.

Der er stor chance for, at du allerede har fået årets første glas rosévin – hvis ikke, så husker du nok sidste sommer. Rosé er sommerens hygge vin, og vi forbinder rosé med solskin og hyggelige stunder. Kan man virkelig holde så meget af rosé?

10 Gode facts om rosévin

1. Rosévin er god til mad

En rosévin fungerer rigtig godt til det meste mad, og bør prøves med de fleste retter. Smagsprofilen ligger mellem hvidvin & rødvin, så man kan sagtens servere en flaske rosé til alt fisk og grillet kød.

2. Du kan bruge rosévin i cocktails

Du kan nemt sætte en rosévin i dit barskab, og bruge den til at blande sommerens bedste cocktails. Vi har samlet et par gode overskrifter, find dem her.

3. Der bliver snart solgt mere rosévin i Frankrig end hvidvin

Produktionen af rosévin stiger på verdensplan, og det gør at vinen bliver mere og mere populær. I Frankrig viser analyser faktisk, at der bliver solgt mere rosévin end hvidvin.

4. Rosévin er verdens første vin

De allerførste vine i 1700-tallet var lyserøde, og det var de blev fremstillet som rosé, fordi teknikken i produktionen i 1700-tallet ikke var så god. Her er der altså tale om macerationen, kontakten mellem most og drueskal under gæringsprocessen.

5. Rosévin er typisk billigere end rødvin

At elske rosévin behøves nødvendigvis ikke at ødelægge budgettet. Man siger at en god flaske rosévin er billigere end en god flaske rødvin. Dette er tilfældet, grundet at rosévin er billigere at producere.

6. Rosévin bliver ikke bedre med alderen

Vi anbefaler at du ikke lader din rosévin ligge for længe. En flaske rosé skal gerne drikkes inden for et par år, efter du har købt den. Dette gør at det er vigtigt at du drikker dit rosé hen over sommeren.

7. Hvis du er i tvivl, så vælg en Fransk

Er du i tvivl om hvilken rosé du skal købe? Så led efter noget Rosévin fra Frankrig, her anbefaler vi at kigge i området Provence. Vores Château Favori Provence Rosé er årets bedste bud.

8. Brug små vinglas

Rosé vin har ikke brug for at blive iltet, så med det belæg bør rosévin blive serveret i mindre glas.

9. Kend vinens udløb

Det er en god idé at være opmærksom på hvor gammel din rosévin er, vi anbefaler ikke at du gemmer på den i flere år. Drik den gerne samme år som du køber den.

10. En rosévin bør ikke være for kold

Du bør ikke lægge din rosévin i fryseren, det kan ødelægge smagen – hvis den ligger for længe.